marți, 16 decembrie 2014

Citate ortodoxe

"Dacă te vei renega pe tine însuţi şi vei renunţa constant la propriile tale raţionamente, la voia ta proprie, firea căzută va declanşa în tine un război înverşunat împotriva Evangheliei şi împotriva lui Dumnezeu. Spiritele căzute vor veni în ajutorul naturii căzute."
Sfantul Ignatie Brancianinov

"Să nu împodobim bradul la casele noastre mai mult decât sufletul nostru! Sufletul nostru este cel care trebuie să fie împodobit! În primul rând să fie curat. Curăţirea sufletului se face numai prin Spovedanie. Nu există altceva; doar asta. Împodobirea sufletului se face cu post, cu rugăciune, cu fapte bune, cu citiri din cărţile sfinte, cu modificarea comportamentului nostru care, simţim fiecare, lasă de dorit. Acestea ar fi podoabele sufletului."
Părintele Nicolae Tănase

"Azi sunt fericit. Prin Hristos iubesc pe toţi. Este o cale atât de greu înţeleasă şi acceptată de oameni! Dar sunt convins că este singura care duce spre fericire..."
Valeriu Gafencu

"Mânia este o scurtă nebunie!"
Părintele Vichentie Mălău

"Să te străduieşti cu orice chip să păstrezi pacea sufletească şi să nu te tulburi de insultele celorlalţi. Vei reuşi asta dacă te înfrânezi de la mânie, prin orice mijloc, şi-ţi păstrezi mintea şi inima cu trezvie de zvâcnirile necuviincioase."
Sfântul Serafim de Sarov

"Dacă este să spunem adevărul, nu e bogat cel ce are multe, ci cel ce n-are trebuinţă de multe, nici nu este sărac cel ce n-are nici o agonisită, ci cel care pofteşte multe - după acest dreptar trebuie socotite totdeauna sărăcia şi bogăţia. De vei vedea, dar, pe cineva poftind multe, să îl socoţi mai sărac decât toţi, chiar dacă ar avea toate lucrurile din lume. De vei vedea pe cineva care nu are trebuinţă de multe, să crezi că este mai bogat decât oricine."
Sfântul Ioan Gură de Aur

"Mântuirea se lucrează în orice clipă." Ioan Ianolide

“Credinţa este, până la urmă, puterea de a iubi." Părintele Iustin Pârvu

"Jugul vieţii este chinuitor şi povara existenţei este grea, deoarece o împovărează lanţurile de plumb ale păcatului morţii. Când însă, cu puterea Domnului Celui Înviat, legăturile de plumb ale păcatului şi morţii sunt înlăturate din fiinţa vieţii şi a existenţei, atunci jugul devine bun şi povara ușoară."
Sfantul Iustin Popovici
"Mintea vede toate, chiar și pe cele din Ceruri. Și nimic nu o întunecă fără numai păcatul. Prin urmare celui curat nimic nu-i este neînțeles, iar cuvântului său nimic nu-i este cu neputință de exprimat."
Sfântul Antonie cel Mare

"Cugetând la cele despre Dumnezeu, fii evlavios cu prisosință, bun, cuminte, blând, darnic după putere, îndatoritor, necertăreț și cele asemenea. Căci aceasta este avuția sufletului care nu poate fi furată: să placi lui Dumnezeu prin unele ca acestea, și să nu judeci pe nimeni sau să zici: cutare este rău și a păcătuit; ci mai bine este să-ți cauți de păcatele tale și să privești în tine purtarea ta, de este plăcută lui Dumnezeu. Căci ce ne privește dacă altul este rău?"
Sfântul Antonie cel Mare

"Sunt unii care plâng, dar după asta iar fac păcatul. Aceștia nu au un plâns adevărat. Sunt însă și cei care nu plâng, dar se luptă să nu facă păcatul - aceștia arată că au plânsu în inimă."
Părintele Selafiil de la Noul Neamț

Cel ce face binele și caută răsplată, nu slujește lui Dumnezeu, ci voii sale."
Sfântul Marcu Ascetul

"Ca să înlături mândria, trebue să te rogi cu lacrimi, să nu disprețuiești pe nimeni și să primești necazurile cele fără de voie."
Sfantul Talasie Libianul

"Credincios adevărat este acela care, făcând binele, nu se măsoară cu semenii săi, ci cu Învăţătorul său, căci se măsoară cu alţii, totdeauna se va mândri , dar cine se măsoară cu Domnul, acela îşi va găsi întotdeauna măsura smereniei sale."
Părintele Constantin Sârbu

"Mândria încearcă să-și închipuie o lume și să trăiască în ea. Smerenia primește lumea așa cum a zidit-o Dumnezeu."
Părintele Sofronie Saharov

"Oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța." Domnul Iisus Hristos

"Nu te face ucenic al celui ce se laudă pe sine, ca nu cumva, în loc de smerita cugetare, să înveți mândria."
Sfântul Marcu Ascetul


"Comunismul a lucrat cu înverșunare drăcească și violentă să izgonească pe Hristos din viața noastră și să crească atei liber-cugetători și indiferenți. Și au rămas încă urme, răni încă nevindecate de credința noastră."  Părintele Constantin Voicescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu