vineri, 26 februarie 2016
joi, 25 februarie 2016
Radu Gyr : Ne vom întoarce într-o zi
Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost când am plecat.
Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc din nori,
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pierdutul cântec, pe viori.
Ne vom întoarce într-o zi…
Si cei de azi cu paşii grei
Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi,
Cum vom intra încet în ei.
Ne vom întoarce ca un fum,
Uşori, ţinându-ne de mâini,
Toţi cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.
Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
În toate dragostele noi
Si-n cântecul pe care şi-l
Vor spune alţii, după noi.
În zâmbetul ce va miji,
Si-n orice geamăt viitor,
Tot noi vom sta, tot noi vom fi,
Ca o sămânţă-n taina lor.
Noi cei pierduţi, re-ntorşi din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne ‘napoiem şi-n disperări
Si-n răni ce-n piepturi se ascund.
Si-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge zi de zi.
În tot ce mâine, ca şi ieri,
Va sângera sau va iubi…"
miercuri, 24 februarie 2016
Pr. Gheorghe Calciu: "Ce ştii tu, tinere, despre Hristos?"
7 cuvinte către tineri ale Pr. Gheorghe Calciu
Chemarea
"A venit acum vremea, tinere, să auzi un glas care te cheamă. Un glas pe care nu l-ai mai auzit; sau poate da, dar pe care nu l-ai înţeles şi nu l-ai ascultat. Este glasul lui Iisus! Nu tresări, nu te mira, nu zâmbi neîncrezător, tânărul meu prieten! Glasul care te cheamă nu este al unui mort, ci al unui înviat. El nu te strigă din istorie, ci din adâncul propriei tale fiinţe.
Cuvintele acestea, rostite şi scrise aici, sunt din străfundurile tale, pe care nu ţi le cunoşti. Ţi-a fost poate ruşine sau teamă să cobori în adâncul tău şi să le descoperi. Ai crezut că în tine zace o fiară, un mormânt al instinctelor din care se ridică strigoii înspăimântători ai patimilor, şi nu ţi-ai văzut faţa de înger, căci tu înger eşti.
Dacă nu ţi-a spus-o nimeni până acum, ţi-o spune Iisus, şi mărturia lui este adevărată, căci nimeni nu L-a dovedit vreodată de minciună. Ce ştii tu, tinere, despre Hristos? Dacă tot ceea ce ştii ai învăţat la şcoală, la orele de ateism, ai fost frustrat cu rea-credinţă de un adevăr – de singurul Adevăr care te poate face liber. Ce ştii tu despre Biserica lui Hristos? Dacă tot ceea ce ştii se reduce la Giordano Bruno, despre care ţi s-a vorbit la educaţia aşa-zis „ateist-științifică”, ai fost privat în mod neomenos de lumina adevăratei culturi, de strălucirea spiritualităţii, care este garanţia libertăţii tale de om.
Unde ai auzit, prietene, cuvintele acestea: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă bleastămă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc”? Dacă nu le-ai auzit niciodată, cine şi cu ce drept ţi le-a interzis? Cine ţi-a interzis să ştii că există o cale mai bună, mai dreaptă şi mai simplă decât cea pe care rătăceşti orbecăind acum? Cine ţi-a pus valul peste ochi, ca să nu poţi vedea lumina cea minunată a dragostei propovăduite şi trăite de Iisus până la ultimele ei consecinţe?
Te văd pe stradă, prietene, tânăr şi frumos, şi deodată, totul se schimbă în tine, fața ta se schimonoseşte, instinctele îţi răbufnesc în afară, răvăşindu-ţi fiinţa ca o dezlănţuire de stihii, şi devii violent... De unde ai învăţat violența, tinere? De la cine? Ţi-am văzut mama blândă şi cu ochii în lacrimi, ţi-am văzut tatăl cu faţa împietrită de durere – şi am ştiut că nu de la ei ai învăţat-o... Atunci, de unde? Pleacă-ţi urechea şi ascultă chemarea lui Iisus, chemarea Bisericii Lui.
Afară, pentru violenţa ta nesăbuită, te aşteaptă tribunalele şi închisoarea, unde sufletul tău poate fi iremediabil ucis. Te-am văzut cu durere înaintea tribunalelor, unde faptele tale căpătau dimensiuni de oroare. Te-am văzut speriat, sau cinic, sau bravând – şi toate aceste atitudini ale tale îmi arătau cât de aproape de marginea prăpastiei te aflai; şi m-am întrebat, încă o dată, cine este vinovat pentru căderea ta.
Vino la Biserica lui Hristos! Numai aici vei găsi consolare pentru fiinţa ta răvăşită, numai în ea vei afla certitudinea; fiindcă numai în Biserică vei auzi glasul lui Iisus spunându-ţi cu blândeţe: „Fiule, iertate îşi sunt ţie greşelile tale, pentru că mult ai suferit. Iată, te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai greşeşti”... Nimeni nu ţi-a scris vreodată cuvintele acestea, dar acum le auzi. Ţi s-a vorbit de ură de clasă, de ură politica, de ură şi mereu de ură.
Cuvântul „iubire” ţi-a sunat străin, dar acum Biserica lui Hristos îţi arată o cale mai bună, o cale a dragostei. Ai fost până acum sclavul instinctelor tale, trupul tău a fost un simplu instrument prin care ele s-au exteriorizat. Şi acum poţi să auzi acest glas al lui Iisus, Care grăieşte prin gura Apostolului Său: „Au nu ştii că tu eşti templul lui Dumnezeu, că în tine locuieşte Duhul lui Dumnezeu?”. Ţi s-a spus că descinzi din maimuţă, că eşti o fiară care trebuie dresată, iar acum afli un lucru uluitor: tu eşti templul lui Dumnezeu, în tine sălăşluieşte Duhul lui Dumnezeu! Eşti rechemat, tinere, la demnitatea ta de om metafizic; eşti ridicat de acolo de unde educaţia greşită te-a coborât din sacrul oficiu, de a fi temple în care să locuiască Dumnezeu. Noi te chemăm la puritate.
Dacă nu ai uitat cuvântul „inocență”, dacă au mai rămas zone de copilărie neîntinată în tine, nu vei rezista acestei chemări. Vino în Biserica lui Hristos! Vino să înveţi ce este inocența şi puritatea, ce este blândeţea şi ce este iubirea. Vei afla care este rostul tău în lume, care este scopul existenţei noastre. Spre stupoarea ta, vei afla că viaţa noastră nu sfârşeşte în moarte, ci în înviere; că existenţa noastră este spre Hristos şi că lumea nu este doar un moment gol, în care să stăpânească neantul. Vei avea o nădejde și nădejdea te va face tare. Vei avea o credinţă şi credinţa te va mântui.
Vei avea o dragoste şi dragostea te va face bun. Aceasta este, tânărul meu prieten, cel dintâi cuvânt pe care Iisus ţi-l adresează prin tumultul lumii, prin desişul patimilor cu care nimeni niciodată nu te-a învăţat să te lupţi, prin transparența viselor tale de inocență, care te mai bântuie din când în când. Iisus te caută, Iisus te-a aflat!
Cuvânt rostit în Biserica Radu-Vodă, în miercurea din ”Săptămâna brânzei”, la 8 martie 1978.
(Preot Gheorghe Calciu - 7 cuvinte către tineri, ediție îngrijită de Răzvan Codrescu, Editura Anastasia, București, 1996, pp. 21-24)
Rememorând epopeea celor 7 cuvinte, părintele Gheorghe Calciu relatează într-un amplu interviu că "în momentul când am hotărât să încep acțiunea cu cele șapte Cuvinte, m-am rugat foarte mult lui Dumnezeu, pentru că instinctul meu de conservare mă reținea. Era ca și cum m-aș fi aruncat cu capul în prăpastie. Pe de altă parte, era ceva în mine care mă mâna. Văzusem viața de la Seminar, știam că elevii erau supuși la tot felul de influențe și ispite, că Departamentul de Culte îi obliga să facă un fel de curs – de educație socială, ziceau ei – dar în care se făcea elogiul Partidului și al situației din țară. Asta era obligația, n-aveai ce-i face! Și mă gândeam că toți copiii aceștia așteptau ceva nou. Era o rutină la Seminar, a profesoratului mai ales, și atunci am pornit acțiunea aceasta, încercând să schimb ceva. Nu le ziceam lucruri noi, ceea ce făceam eu era să le spun într-un mod nou lucrurile pe care le cunoșteau deja. Să ajung la inima lor. Să reușesc să-i scot din această amorțeală, din rutina aceasta a credinței, pe care o practicasem și eu într-o vreme, rutină care te osifica, pentru că nu mai era o credință vie."
În acest sens, primul cuvânt rostit a fost sugestiv intitulat ”Chemarea”, adresat exclusiv elevilor seminariști. Ulterior au început să vină și studenți de la alte facultăți.
Fiecare cuvânt al părintelui dura câteva ore pentru că după fiecare predică, urmau discuții cu tinerii veniți, așa încât Cuvântul se termina pe la doisprezece sau chiar unu noaptea. La sfârșit seminariștii se îndreptau spre dormitoarele lor iar cei veniți de la alte facultăți îl conduceau pe părintele Calciu până la acasă. Nefiind vreun mijloc de transport la orele acelea, iar părintele fiind îmbrăcat cu reverenda, veneau deseori bețivi care îl înjurau că este "popă" care "înșeală lumea", și aducându-i tot felul de ofense. Însă părintele era înconjurat și protejat de acei tineri, pe care îi considera îngerii săi păzitori.
duminică, 21 februarie 2016
Monahul Teodot – Răspuns la Comunicatul Patriarhului Daniel: Demisia și pocăință într-o mănăstire
Prea Fericite Patriarh Daniel,
Mai întâi de toate ținem să vă reamintim că Biserica Ortodoxă Română, al cărei cap viu este Domnul Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu este un cult religios oarecare din România, ci este Biserica Neamului Românesc, numită mamă de marele poet Mihai Eminescu.
A mărturisi Adevărul nu înseamnă a defăima sau a învrăjbi. Știm cu toții că Hristos Iisus este Adevărul absolut întrupat. Islamul este o erezie, un sincretism între creștinism și iudaism, și care orice altă erezie duce în iad. Terenul cu pricina acordat ilegal comunității musulmane fără consultarea poporului român este un teren ce a aparținut familiei martirilor brâncoveni!
Anul trecut, 2014, l-ați închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, iar anul acesta, 2015, susțineți construirea unei mega-moschei pe pământul sfinților mari mucenici. Oare ce răspuns veți da la Judecată în fața marilor martiri brâncoveni?
A se construi în orașul Brâncovenilor, decapitați de musulmani, o mega-moschee, considerăm a fi una dintre cele mai mari blasfemii la care vă faceți părtaș dimpreună cu colaboratorii dvs. din clasa politică!
Vă atragem atenția că de multă vreme v-ați abătut de la învățătura Sfinților Părinți și de la faptele Sfinților Voievozi Români!
Faptele și atitudinile apostate și anti-românești ale dvs. și ale colaboratorilor nu pot avea alt efect decât atragerea blestemului și a mâniei lui Dumnezeu!
Când ați fost ales patriarh ați afirmat (există înregistrare video) că nu veți putea să conduceși Biserica decât cu sprijinul și sfatul tuturor membrilor Bisericii. Pe cine ați consultat din Biserică în această gravă problemă?
Știm cu toții că de mai multă vreme sunteți principalul propovăduitor și susținător al ecumenismului în România, numit de sfântul Iustin Popovici și de către părintele teolog Dumitru Stăniloae erezia ereziilor sau panerezia secolului. Problema mega-moscheei se încadrează la ecumenismul inter-religios.
Cunoaștem faptele dvs. imorale, cunoaștem apartenența dvs. la această organizație criminală numită masonerie, unde ați ajuns până la gradul 33!
Cunoaștem teroarea în care țineți preoțimea ortodoxă românească prin taxe, șantaje, amenințări, caterisiri ș.a.m.d.!
Noi ne desolidarizăm de toate ereziile și de toate faptele dvs. apostate și anti-românești! Ne este rușine cu dvs. și nu ne reprezentați demn Biserica!
Pentru toate acestea și altele asemănătoare acestora vă cerem insistent prezentarea de urgență a demisiei din toate funcțiile deținute până acum; retragerea într-o mănăstire în vederea plângerii păcatelor, deși un ierarh contemporan, vrednic de cinstire (n.n. IPS Serafim de Pireu) a afirmat în legătură cu faptele apostate ale ecumeniștilor că nici măcar o mucenicie nu mai poate spăla asemenea păcat. Totuși mila lui Dumnezeu este nesfârșită. Au existat în istoria Bisericii episcopi care de frică au trecut la islam, dar la un moment dat pentru rugăciunile mucenicilor s-au întors și au primit și ei cununa mucenicilor. Încă, în istoria Bisericii Ortodoxe Române a existat un ierarh, mitropolitul Irineu Mihălcescu al Moldovei, care înainte de preoție a fost mason, dar la sfârșit s-a lepădat de masonerie, a scris împotriva ei și s-a mântuit.
În fața istoriei Europei or să ne judece ungurii, care sunt eretici, dar care nu primesc refugiați musulmani.
A început procesul de islamizare a Europei! Să stăm femi împotrivă și să nu ne facem părtași distrugerii noastre ca neam românesc! Către toți românii din țară și străinătate spunem: Hristos nu va fi învins niciodată, așa că nu te teme turmă mică!"
Monah Teodot, schimonah Ieremia și un grup de preoți și credincioși
17 septembrie 2015
sursa: http://www.apologeticum.ro/2015/09/monahul-teodot-raspuns-la-comunicatul-patriarhului-daniel-demisia-si-pocainta-intr-o-manastire/#comment-467863
A mărturisi Adevărul nu înseamnă a defăima sau a învrăjbi. Știm cu toții că Hristos Iisus este Adevărul absolut întrupat. Islamul este o erezie, un sincretism între creștinism și iudaism, și care orice altă erezie duce în iad. Terenul cu pricina acordat ilegal comunității musulmane fără consultarea poporului român este un teren ce a aparținut familiei martirilor brâncoveni!
Anul trecut, 2014, l-ați închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, iar anul acesta, 2015, susțineți construirea unei mega-moschei pe pământul sfinților mari mucenici. Oare ce răspuns veți da la Judecată în fața marilor martiri brâncoveni?
A se construi în orașul Brâncovenilor, decapitați de musulmani, o mega-moschee, considerăm a fi una dintre cele mai mari blasfemii la care vă faceți părtaș dimpreună cu colaboratorii dvs. din clasa politică!
Vă atragem atenția că de multă vreme v-ați abătut de la învățătura Sfinților Părinți și de la faptele Sfinților Voievozi Români!
Faptele și atitudinile apostate și anti-românești ale dvs. și ale colaboratorilor nu pot avea alt efect decât atragerea blestemului și a mâniei lui Dumnezeu!
Când ați fost ales patriarh ați afirmat (există înregistrare video) că nu veți putea să conduceși Biserica decât cu sprijinul și sfatul tuturor membrilor Bisericii. Pe cine ați consultat din Biserică în această gravă problemă?
Știm cu toții că de mai multă vreme sunteți principalul propovăduitor și susținător al ecumenismului în România, numit de sfântul Iustin Popovici și de către părintele teolog Dumitru Stăniloae erezia ereziilor sau panerezia secolului. Problema mega-moscheei se încadrează la ecumenismul inter-religios.
Cunoaștem faptele dvs. imorale, cunoaștem apartenența dvs. la această organizație criminală numită masonerie, unde ați ajuns până la gradul 33!
Cunoaștem teroarea în care țineți preoțimea ortodoxă românească prin taxe, șantaje, amenințări, caterisiri ș.a.m.d.!
Noi ne desolidarizăm de toate ereziile și de toate faptele dvs. apostate și anti-românești! Ne este rușine cu dvs. și nu ne reprezentați demn Biserica!
Pentru toate acestea și altele asemănătoare acestora vă cerem insistent prezentarea de urgență a demisiei din toate funcțiile deținute până acum; retragerea într-o mănăstire în vederea plângerii păcatelor, deși un ierarh contemporan, vrednic de cinstire (n.n. IPS Serafim de Pireu) a afirmat în legătură cu faptele apostate ale ecumeniștilor că nici măcar o mucenicie nu mai poate spăla asemenea păcat. Totuși mila lui Dumnezeu este nesfârșită. Au existat în istoria Bisericii episcopi care de frică au trecut la islam, dar la un moment dat pentru rugăciunile mucenicilor s-au întors și au primit și ei cununa mucenicilor. Încă, în istoria Bisericii Ortodoxe Române a existat un ierarh, mitropolitul Irineu Mihălcescu al Moldovei, care înainte de preoție a fost mason, dar la sfârșit s-a lepădat de masonerie, a scris împotriva ei și s-a mântuit.
În fața istoriei Europei or să ne judece ungurii, care sunt eretici, dar care nu primesc refugiați musulmani.
A început procesul de islamizare a Europei! Să stăm femi împotrivă și să nu ne facem părtași distrugerii noastre ca neam românesc! Către toți românii din țară și străinătate spunem: Hristos nu va fi învins niciodată, așa că nu te teme turmă mică!"
Monah Teodot, schimonah Ieremia și un grup de preoți și credincioși
17 septembrie 2015
vineri, 19 februarie 2016
marți, 16 februarie 2016
Parinte numai ortodocsii se mantuiesc, dar celelalte miliarde de oameni nu au nici o sansa?
Raspunsul: "Aceasta este o
întrebare care macină pe mulţi ce doresc mântuirea fraţilor întru umanitate. Şi
este dovadă de altruism şi dragoste să doreşti ca toţi să se mântuiască,
asemănându-te lui Dumnezeu care «vrea ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa
Adevărului să vină » (I Tim 2, 4).
De
aceea mântuirea fraţilor întru umanitate, dar neortodocşi, trebuie să rămână o
nelinişte în sufletul nostru. Sfântul Ioan Hrisostom spune «Cum vom putea fi
atât de laşi încât să ne mulţumim cu mântuirea noastră, dat fiind că ne
primejduim propria noastră mântuire, dacă nu ne îngrijim de cea a celorlalţi?
Astfel, într-o luptă, cine nu se gândeşte decât să scape fugind, se pierde pe
el însuşi înainte de a-i pierde pe ai săi; dar cine luptă cu vitejie pentru a-şi
scoate tovarăşii din primejdie, se salvează pe sine însuşi, scăpându-i pe
alţii. Viaţa aceasta e un război necontenit şi suntem mereu în prezenţa
duşmanilor, să luptăm aşa cum ne porunceşte împăratul şi căpetenia noastră.”.
Continuă
Sfântul Ioan Hrisostom « Ascultaţi cuvintele pe care le spune în numele
Domnului [profetul Ieremia] (…) [Ir 15, 19]; e ca şi cum Dumnezeu ar spune:
“Cine face cunoscut adevărul aproapelui său, cine îl aduce de la răutate la
virtute, Mă imită atât cât e cu putinţă firii omeneşti”.(Omilii)
Din
aceast cuvânt al Sfântului Ioan Hrisostom vedem că această nelinişte pentru
mântuirea fraţilor, atât creştini dreptcredincioși cât şi necreștini sau rău
credincioşi(sub erezii, atei sau păgâni), este neliniştea cea bună.
Sfântul
Apostol Pavel le spune Romanilor că mântuirea nu vine din faptele Legii
Vechiului Testament, Hristos fiind sfârşitul Legii, împlinirea Legii. Legea
Vechiului Testament nu putea să aducă singură mântuire oamenilor, ea era
pregătitoare pentru primirea de către umanitate a lui Hristos Dumnezeu şi Om.
Hristos este plinirea Legii şi a Profeţilor, nimeni neputând doar din faptele
sale, oricât de bune ar fi, să se mântuiască. Deci împlinirea Legii cu
stricteţe, faptele bune fără credinţă în Hristos nu aveau cum să aducă mântuirea.
(Romani cap. 10)
Dumnezeiescul
Pavel spune : «De vei mărturisi cu gura ta pe Domnul Iisus şi vei crede întru
inima ta că Dumnezeu L-a ridicat pe El din morţi, te vei mântui, căci cu inima
se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire». (Romani
cap. 10)
Deci
mântuirea nu este un produs al vreunui efort omenesc („în dar sunteţi mântuiţi,
nu din fapte, ca să nu se laude cineva”), mântuirea vine prin credinţa dreapta
în Iisus Hristos, adică prin primirea acestui dar.
Mântuirea
este realizată de Iisus Hristos, Dumnezeu și Om, după cum ne spune Sfântului
Chiril al Alexandriei: “Mântuitorul a îndurat aceste lucruri (răstignire,
moarte, batjocura) şi a făcut pace prin Sângele Crucii Sale, căci am fost
vrăjmăşi ai lui Dumnezeu prin păcat, Hristos a purtat pe lemn păcatele noastre
în trupul Său, ca prin moartea Sa să putem muri păcatului şi să vieţuim întru
dreptate”(Cuvântări Catehetice – 23, 33 NPNF, p.91 ed. III). Și aceasta o numim
mântuire obiectivă sau generală. Aceasta înseamnă că, în potență, toți suntem
mântuiți, dar fiecare persoană trebuie să își însușească roadele întrupării,
jerftei, morții și învierii lui Hristos. Însușirea acestei jertfe o numim
mântuire subiectivă și se realizează prin unirea fiecarei persoane in parte cu
Biserica prin Taina Botezului.
Hristos
ne dă posibilitatea să ne mântuim, nu ne mântuieşte fără voinţă noastră, dar ne
deschide Împărăţia Cerurilor, posibilitate inexistentă până la Întruparea lui
Hristos, când, conform Sfintei Scripturi, toţi oamenii mergeau în iad, în
locuinţă morţilor, în Șeol, sufletul rămânând nemuritor, dar nu şi în fericire
cu Dumnezeu. Ruperea legăturii prin păcatul adamic rămâne valabilă şi după
moartea trupească, iar omul intră în compania duhurilor căzute şi a sufletelor
strămoşilor în starea de iad, de suferinţă, prin lipsa lui Dumnezeu. Deci
Hristos deschide posibilitatea mântuirii, nu dă automat mântuire tuturor,
indiferent de starea lor faţă de Hristos, indiferent de patimile lor, de
concepţiile lor şi de viaţa lor . Mântuirea înseamnă, aşa cum spune Sfântul
Pavel, comuniunea cu Hristos cel Înviat, credinţă conştientă, vie şi
lucrătoare.
Mântuirea
a început prin pogorârea lui Hristos în locuinţa morţilor, unde se afla și cel
mai mare om născut din femeie, şi anume Sfântul Ioan Botezătorul. Nu toate
sufletele au plecat cu Hristos din iad, ci numai drepții Vechiului Testament,
din fiecare neam, care și-au facut alegerea lor în viața pamântească. Sfântul
Ioan Hrisostom, în Omilia a XXXVI-a la Matei (pg 447-448), explică faptul că
Ioan Botezătorul nu a mers în iad ca să propovăduiască sufletelor de acolo pe
Hristos, ci pentru că Hristos nu se pogorâse încă la iad, si atunci el a mers
acolo ca orice alt suflet. Sfantul Ioan Hrisostom spune: „Viața de acum este
timpul viețuirii noastre (alegerii noastre), dupa moarte, judecata și osanda;
că spune Scriptura:”In iad cine Te va lauda pe Tine?”(Ps. 6,5);” apoi ne arata
ca mantuirea a venit numai prin pogorarea lui Hristos la iad: „Cum s-au
sfaramat portile cele de arama, cum s-au frant zavoarele cele de
fier?(ps106,16) Prin Trupul lui Hristos! Atunci, pentru prima data, s-a aratat
nemuritor trupul, stricand tirania mortii. De altfel aceasta arata ca puterea
mortii a fost distrusa, dar nu ca au fost iertate pacatele celor ce au murit
inainte de venirea lui Hristos….”Mai usor va fi pamantului Sodomei si
Gomorei”(Luca10,12)..vor fi pedepsiti locuitorii Sodomei si Gomorei; vor fi
pedepsiti mai bland, dar tot vor fi pedepsiti. Desi au primit pe pamant cea mai
grozava pedeapsa, totuși nu vor scapa nici de pedeapsa de dincolo……Nu este oare
o nedreptate? Nicidecum! Era cu putinta sa se mantuiasca atunci, chiar daca nu
au marturisit pe Hristos. Pe vremea aceea nu li se cerea asta, ci sa nu
slujeasca idolilor si sa cunoasca pe Adevaratul Dumnezeu….de aceea sunt
admirati cei trei tineri din Babilon, pentru ca au dus o viata stralucita,
plina de fapte bune si pentru ca au pazit masura acestei cunoasteri a lui
Dumnezeu; nimic mai mult nu li se cerea. Atunci era de ajuns pentru mantuire
numai cunoasterea lui Dumnezeu”, mantuire ce avea sa vina prin pogorarea lui
Hristos la iad unde se aflau si dreptii impreuna cu Ioan Botezatorul.Sfantul
Ioan Hrisostom spune ca dupa venirea lui Hristos mantuirea este posibila numai
prin cunoasterea Lui: „Acum insa, nu, ci trebuie si cunoasterea lui Hristos…Dar
e drept sa fie aruncati in iad cei ce nici n-au auzit de iad? Vor spune: Daca
ne amenintai cu iadul ne-am fi temut si ne-am fi inteleptit! -Nu cred! Ca si
noi cei de astazi, auzim in fiecare zi vorbindu-ni-se de iad si totusi nu ne
sinchisim deloc…..a supara pe Hristos este mai cumplit si mai infricosator
decat gheena…” Sfantul Ioan Hrisostom ne arata ca Dumnezeu nu lasa pe nimeni in
negura nestiintei de Dumnezeu, ci a proniat intodeauna ca orice om sa Il
cunoasca, fie in Vechiul Testament, fie in Noul Testament, dar nu a mantuit pe
nimeni cu forta. Şi aceasta este rodul libertăţii, faptul că Hristos nu ne
mântuieşte cu forţa.
Deci,
conform Părinţilor, Hristos ne-a deschis posibilitatea mântuirii, nu ne-a şi
mântuit, această fiind rodul conlucrării omului cu Harul necreat al Duhului
Sfânt care, numai prin dorinţa omului şi prin propovăduire creştin ortodoxă îl
primim.
Ereticul
Origen vorbea despre apocatastază, adică erezia conform căreia toţi oamenii şi
chiar şi demonii până la urmă se vor mântui, indiferent că erau păgâni, eretici
sau chiar îngeri căzuţi .
Pelagius,
eretic din sec V, nega Harul Duhului Sfânt ca fiind absolut necesar pentru
mântuire, afirmând că omul, indiferent ce crede se poate mântui dacă face fapte
bune. De aici ereziile pelagianistă şi semipelagianistă care afirmau că omul nu
are nevoie să fie în Biserica cea Una, Sfântă, Catholică (sobornicească) şi
Apostolică că să se mântuiască, find suficiente faptele lui bune.
Această
erezie apărută în Apus a fost condamnată de Sinodul de la Orange din anul 530,
fiind eradicată.
Din
păcate această erezie pelagiană revine astăzi sub formă panereziei
ecumenismului care afirmă minimalismul dogmatic, sub formă extinsă, anume că e
suficient să faci fapte bune în orice religie te-ai afla şi te mântuieşti, şi
în formă restrânsă, (vehiculată de Consiliul Mondial al «Bisericilor» ) anume
că e suficient ca cineva să fie botezat în numele Sfintei Treimi şi să creadă
în Hristos ca Mântuitor personal ca să fie pe drumul mântuirii.
Există
şi interpretarea eronată a citatului din Romani, luat din context, «Păgânii
care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia neavând lege, îşi sunt loruș
lege, legea fiind înscrisă în inimile lor, … care îi şi apară» (Romani 2: 14).
Sfântul
Pavel nu spune că păgânii se vor mântui, pentru că au în ei legea conştiinţei,
sădită natural de Dumnezeu în toţi oamenii, ca un receptor pentru a-L putea
cunoaşte pe Creator, ci afirmă că această conştiinţă a diferenţierii între bine
şi rău îi judecă sau îi apără. Dar nu că s-ar mântui. Din contra, în contextul
Epistolei către Romani tocmai acest lucru se afirmă, cum că fără credinţă în
Hristos, chiar dacă eşti iudeu, sub lege, sau păgân, cu legea firii, nu te poţi
mântui fără a intra în comuniune cu Hristos.
Sfântului Ciprian de Cartagina explică de ce este imposibilă
mântuirea înafara Bisericii Ortodoxe : „asemenea oameni (cei născuţi în erezie), chiar dacă au fost
ucişi în numele credinţei lor, nu-şi vor spăla nici cu sânge greşelile lor.
Vina dezbinării e gravă, de neiertat, şi suferinţa n-o poate purifica. Nu poate
fi martir cel ce nu este cu Biserica. (…) Nu pot rămâne cu Dumnezeu cei ce nu
vor să fie uniți cu Biserica lui Dumnezeu. Chiar dacă vor arde pe rug sau vor
fi daţi fiarelor sălbatice, aceea nu va fi coroana credinţei, ci pedeapsa
trădării, şi nu sfârşitul glorios al celui cu virtute religioasă, ci moartea
din disperare. Unul ca aceştia poate fi ucis, dar nu poate fi încoronat.
Mărturiseşte că e creştin, ca şi diavolul care adesea minte că e Hristos, căci
Însuşi Domnul ne atrage luarea-aminte şi zice: «Mulţi vor veni în numele Meu
spunând: Eu sunt Hristos, şi pe mulţi vor înşela.» După cum el nu e Hristos,
chiar dacă înşeală cu numele, la fel nu poate fi creştin cine nu rămâne în
Evanghelia lui Hristos şi a adevăratei credinţe”
[221; 444].
Sinodul de la Laodiceea a dat acest canon care se găseşte în
Cârma Bisericii numită Pidalion : «Nici un creştin nu se cuvine să părăsească
pe martirii lui Hristos şi să se ducă la pseudomartiri, adică la ai ereticilor
sau la cei ce mai înainte au fost eretici; căci aceştia sunt străini de
Dumnezeu. Deci cei ce se vor duce la dânşii să fie anatema.
»(Laodiceea canon 34)
De aici se vede clar că înafara Bisericii Creştin Ortodoxe, nu
numai că nu este posibilă mântuirea, dar nici martiriul pentru Hristos.
A muri înafara Bisericii pentru o concepţie eretică despre
Hristos nu îţi poate da cununa martirilor, pentru că, Sfântul Pavel spune că
cel care nu se luptă după reguli nu primeşte Cununa, chiar dacă luptă. (II
Timotei, 2,5)
Canonul
de la Laodiceea este întărit de toate canoanele Bisericii care vorbesc despre
interzicerea părtăşiei cu ereticii.
Sfântul Ciprian de Cartagina spune că «Înafara Bisericii nu
există mântuire» şi această afirmaţie nu a fost negată de conştiinţa Bisericii,
ci întărită de Sfântul
Ignatie Briancianinov care
exprimă şi rezumă învăţătura Bisericii într-o scrisoare adresată unei creştine
care se scandaliza la ideea că neortodocşii nu se mântuiesc :
«Un singur lucru bun ne e necesar pentru mântuire: credinţa; dar
credinţa ca lucrare. Prin credinţă şi numai prin credinţă putem intra în
comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocul Tainelor pe care ni le-a dăruit El. În deşert dar, şi cu păcat cugetaţi şi
ziceţi că oamenii buni dintre păgâni şi mahomedani se vor mântui, adică vor
intra în comuniune cu Dumnezeu!…
Nu!… Biserică a recunoscut întotdeauna că există un singur mijloc de
mântuire: Răscumpărătorul! Ea a recunoscut că cele mai mari virtuţi ale firii
căzute pogoară la iad. Dacă drepţii adevăratei Biserici şi făcătorii de minuni,
care credeau în Răscumpărătorul ce urma să vină, se pogorau în iad, cum vă
închipuiţi că păgânii şi mahomedanii şi ateii, care nu au cunoscut şi nu au
crezut în Răscumpărător vor căpăta mântuirea, numai pentru că ei vi se par
dumneavoastră drăguţi şi buni, când mântuirea nu se obţine decât printr-un
singur, vă repet, un singur mijloc, şi acesta este credinţa în
Răscumpărătorul.» (Volumul
IV, Propovedanii ascetice şi scrisori către mireni).
Toţi
sunt chemaţi la credinţa în Hristos şi la mântuire, dar puţini sunt aceia care
vin şi primesc roadele Jertfei de pe Cruce a lui Hristos.
Sfântul
Iustin Popovici pune foarte bine în lumină umanismul, sau gândirea după om, în
contradicţie cu gândirea în Duhul lui Dumnezeu. Oare suntem noi mai buni ca
Dumnezeu, Care «atât de mult a iubit lumea, încât a dat pe singurul Său Fiu,
pentru ca oricine care crede în El să nu piară ci să aibă Viaţă Veşnică» (Ioan,
3, 16) ? Sfântul Pavel spune că înţelepciunea şi dreptatea lumii acesteia este
ca o cârpă lepădată înaintea lui Dumnezeu. De
aceea viermele umanismului european şi umanismul în general este o îndepărtare
de Dumnezeu. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un umanist prin excelenţă şi acest
veac este asociat cu umanismul, luptătorii pentru dreptate socială (Mahatma
Gandi sau Maica Tereza de Calcuta, Ioan Paul) sunt văzuţi ca mântuitori
sociali, care sunt puşi în locul lui Hristos, reactivând pelagianismul.
Sfânta Scriptură vorbeşte de un singur mod de a intra în Împărăţia
lui Dumnezeu, şi anume credinţa în Hristos şi comuniunea cu El.
Această comuniune se realizează faptic prin Taina Sfântului Botez în
Biserica cea Una Sfântă, Catholicească şi Apostolică, adică Biserica Ortodoxă.
Mântuitorul
îi spune lui Nicodim: «de nu se va naşte cineva de Sus, nu va putea vedea
Împărăţia lui Dumnezeu» (Ioan 3,3) şi apoi subliniază mai clar:
«Amin,
amin grăiesc ţie, de nu se va naşte cineva din apă şi din Duh nu va putea să
intre în Împărăţia lui Dumnezeu» (Ioan 3, 5)
Porunca Mântuitorului către Apostolii Săi dar şi către noi toţi
creştinii ortodocşi este: “Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la
toată făptura. Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va
crede se va osândi.” (Marcu 16:15-16)
Tâlharul
de pe Cruce a fost primul om care a ajuns în Rai, pentru că a mărturisit pe
Hristos, şi s-a pocăit, s-a spovedit la Hristos.
Tot Botez este si- Botezul Sângelui atunci cand cineva moare pentru Hristos.
Dar Botezul sângelui este valabil atunci când un păgân sau eretic lepădându-se de păgânism sau de erezia sa, mărturiseşte pe Hristosul Ortodox şi este martirizat pentru aceasta.
Tot Botez este si- Botezul Sângelui atunci cand cineva moare pentru Hristos.
Dar Botezul sângelui este valabil atunci când un păgân sau eretic lepădându-se de păgânism sau de erezia sa, mărturiseşte pe Hristosul Ortodox şi este martirizat pentru aceasta.
Cineva
care moare în comuniune cu un hristos mincinos nu poate intra în Împărăţia
Cerurilor.
Cunoaştem
în mod excepţional Botezul dorinţei – pentru catehumenii care credeau în
Hristos şi în Biserică Lui şi nu au apucat să primească botezul.
Dacă mântuirea însemnă comuniunea cu Hristos, aşa cum am văzut,
însemnă că în momentul în care intri în comuniune cu Acesta intri în comuniune
şi cu toţi cei care sunt “conectaţi” la Hristos – cu toţi prietenii Lui – care
sunt atât cei vii cât şi cei adormiţi, sfinţii. Aceasta se numeşte Biserica.
Deci în momentul în care intri în comuniune cu Hristos intri şi în Biserica
Lui.
Hristos nu poate fi mincinos şi anume nu poate să I se descopere
unuia cu sfinţii Săi, cu icoane, cu Sfintele Taine, cu ierarhia bisericească şi
cu sfintele dogme şi canoane, iar altuia să I se descopere fără Taine, fără
icoane, fără sfinţi, fără ierarhia bisericească şi fără sfintele dogme. Deci
toţi care intra în comuniune cu Hristos nu pot avea crezuri diferite, ci toţi
vor avea acelaş Crez.
Fiind acelas Hristos, El îl va îndemna pe cel căruia I S-a
descoperit să intre în Biserica Lui descoperindu-i Taina Mântuirii în Sfântul
Botez, în preoţie, în Sfânta Împărtăşanie şi în acelaş Crez în El.
Cine spune că e în comuniune cu Hristos dar nu se închină la
icoane şi nu are preoţie şi nu crede ortodox, de fapt nu e în comuniune cu
Hristos, ci e în înşelare, doar crede că e în comuniune, de fapt e în comuniune
cu demonii care se prefac în îngeri de lumină şi chiar imită pe Hristos.
Dacă Hristos văzând inima unui iehovist, papistaş, penticostal,
sau păgân I se va descoperi în chip tainic, îl va îndemna să părăsească eresul
sau păgânătatea şi îl va conduce la Biserica Ortodoxă.
Ca
exemplu avem cazul sutaşului Corneliu din Faptele Apostolilor, care era om
drept şi bun, milostiv, cu multe virtuţi, dar toate nemântuitoare.
De
aceea Duhul Sfânt a venit la el şi a grăit cu dânsul îndemnându-l să meargă la
apostolul Petru ca să fie botezat, deci să intre în comuniune cu Hristos şi cu
Biserica Lui.
Prin
aceasta vedem că Dumnezeu este nepărtinitor şi nu lasă pe nimeni în bezna
morţii, dar în acelaş timp cei care rămân înafara Bisericii Ortodoxe – în
opoziţie cu kakodocsii (rău slăvitorii, cei care blasfemiază în felul acesta pe
Duhul Sfânt) nu se bucură de roadele Jertfei de pe Cruce a lui Hristos. Pentru
ei Hristos este ca şi cum nu ar fi venit şi ca şi cum nu ne-a mântuit, ei
trăind exact ca în perioada Vechiului Testament, în «umbra morţii» sufleteşti,
aşteptându-i la sfârşit iadul.
Unii
aduc ca argument împotriva învăţăturii Bisericii Ortodoxe cu privire la
mântuire, pe care am expus-o mai sus, aşa numita vedenie a Sfântului Nifon al
Constantianei, dar nimeni nu a demonstrat autenticitatea şi nici continuitatea
patristică a acestei «vedenii» care afirmă că erau şi păgâni în Rai, dar erau
orbi, nu aveau vedere. Chiar dacă această vedenie ar fi adevărată tot nu putem
trage concluzia că aceşti păgâni erau în Rai, pentru că Împărăţia cerurilor
însemnă în primul rând vedere duhovnicească, vederea Luminii Necreate, lipsa
vederii însemnând de fapt iad.
Lumea dinafară Bisericii Ortodoxe este în puterea celui rău, a
diavolului, iar acest lucru se vede cel mai bine chiar prin rugăciunile de
exorcizare care se fac catehumenului sau copilaşului la Botez.
Până la Botez, spune Sfântul Isac Sirul, diavolul este cuibărit
în inima omului, deci este stăpân pe om, împărăţind în inimă. Doar prin
exorcizările de la botez, apoi prin lepădare şi prin Taina Botezului este gonit
diavolul din inima copilului sau catehumenului. (Molitfelnic, măn. Petru Vodă –
Şi suflă preotul de trei ori asupra inimii lui în chipul Sfintei Cruci, şi îl
însemnează de trei ori, la frunte, la gura şi la inimă , zicând: GONEŞTE DE LA
DÂNSUL PE VICLEANUL ŞI NECURATUL DUH CARE SE ASCUNDE ŞI SE ÎNCUIBEAZĂ ÎN INIMA
LUI; aceasta se zice de trei ori. Înainte de acestea sunt exorcismele – care
încep cu cuvintele: Să te certe pe tine diavole… exact ca la molitfele
Sfântului Vasile cel Mare, iar la sfârşit de tot, exact înainte de Crez se fac
lepădările.)
Tainele înafara Bisericii nu sunt mântuitoare, ele râmânând sub
stăpânirea diavolului care înşeală prin pseudo creştinismele umaniste şi
pseudo-taine.
Tot cel ce se împărtăşeşte cu împărtăşania eretică se face
părtaş la tatăl minciunii care a inspirat erezia şi anume cu diavolul, spune
Sfântul Nicodim Aghioritul. Tainele ereticilor, conform tuturor sfintelor
canoane sunt apă de ploaie, neavând caracter mântuitor.
Sintetizând
învăţătura Sfinţilor Părinţi dar şi canoanele Sfintelor Sinoade, mai ales
hotărârea Sinodului din Cartagina împotriva pelagianismului care susţinea
mântuirea înafara Bisericii prin forţe proprii, profesorul Dimitrios
Telenghidis afirma la Conferinţa de la Constanța:
“Nu există mântuire înafara Bisericii, pentru că dacă ar fi existat
atunci s-ar fi golit întreaga lucrare de mântuire a lui Hristos, nu ar mai fi
avut rost întruparea lui Hristos.
Când vorbim de mântuire înţelegem o comuniune de viaţă. Hristos când
a plecat din această lume le-a spus ucenicilor : «Viaţa mea o dau vouă».
Aceasta nu este viaţa Lui ca Om ci este viaţa Dumnezeului în Treime, este viaţa
necreată, este dumnezeirea, la care noi trebuie să participăm ca să ne mântuim.
Hristos a luat firea umană ca să ne dea posibilitatea de a participa
la viaţa Treimică. Mântuitorul spune «Eu sunt viţa, voi mlădiţele, dacă o
mlădiţă nu aduce rod, se taie şi se aruncă în foc», ceea ce înseamnă că atunci
când cineva nu are Dreapta Credinţă este tăiat din Biserică, ceea ce au făcut
Sfintele Sinoade tăind pe eretici din trupul Ei. Aşadar nu e posibil ca unul
rupt din Biserică să aducă rod, pentru că rodul Bisericii este mântuirea.
Diavolul nu se mântuieşte pentru că nu are smerenie. Un om dinafara Bisericii
nu poate fi smerit, pentru că nu urmează Adevărului descoperit de Dumnezeu
Întrupat».
În
Sinodiconul Ortodoxiei sunt trecute anatemele împotriva celor care consideră că
ar există Har mântuitor înafara Bisericii Ortodoxe afirmând conform Sinoadelor
Isihaste numite împreună şi Sinodul IX Ecumenic, care a pornit de la disputa cu
ereticul Varlaam de Calabria cu Sfântul Grigorie Palama.
«Cei ce cugetă şi zic că toată puterea şi energia triipostaticei
Dumnezeiri sunt create, ca unii care de aici ne silesc să credem că este creată
însăşi fiinţa dumnezeiască – căci energia creată, potrivit Sfinţilor, va vădi
drept creată şi firea (din care emană) iar energia necreată va caracteriza
fiinţa necreată -, şi de aici sunt în primejdie de a cădea cu totul în ateism,
ca unii ce atribuie credinţei celei curate şi ireproşabile a creştinilor
mitologia elenică şi adorarea creaturilor, şi nu mărturisesc, potrivit celei
teologhisite cu dumnezeiască insuflare şi cu modul evlavios de a cugeta al
Bisericii, că toată puterea şi energia naturală a Dumnezeirii celei
triipostatice este necreată, să fie anatema» (Sinodiconul epocii Paleologilor –
împotriva lui Varlaam şi Akindin).
Conform învăţăturii romano-catolice, lucrarea lui Dumnezeu de
mântuire a oamenilor este ea însăşi o creaţie şi atunci înseamnă că nimeni nu
se poate împărtăşi de Dumnezeu. Umanismul şi raţionalismul având bazele tocmai
în această erezie care spune că nu avem părtăşie directă cu Dumnezeu prin Har,
prin Sfintele Taine şi atunci înseamnă că ei, care neagă Harul Necreeat cu ce
anume se împărtăşesc din Potir? Cu o creaţie. Deci nu pot avea o comuniune cu
Dumnezeu, deci nu pot avea mântuire, care este tocmai comuniunea directă cu
Dumnezeu, nemijlocită de ceva creat.
“Aceasta
este credinţa Apostolilor; este credinţa Părinţilor; este credinţa
ortodocşilor; această credinţă mântuieşte lumea. Pe aceşti propovăduitori ai
adevăratei credinţe, îi lăudăm ca pe nişte fraţi şi ca pe cei ce dorim să îi
avem ca pe părinţii noştri, spre slava şi cinstea adevăratei credinţe» aşa
afirma Sinodiconul Ortodoxiei (conform originalului grecesc – Triodul în greacă
veche -traducerea îmi aparţine).
Cu
alte cuvinte aceasta este singura credinţă mântuitoare care te pune în legătură
cu Creatorul şi Mântuitorul. Lumina cea Necreată, Lumina Taborică este starea
de mântuire, de Împărăţia Cerurilor, care nu poate veni atunci când te afli în
neadevăr, în părtăşie cu duhurile necurate.
Evanghelia
Înfricoşatei Judecăţi (Matei 25:31-46) nu vorbeşte despre fapte bune în sine,
ci de Sfintele Fapte Bune, Hristos numindu-i fraţi mai mici pe cei care sunt
credincioşi, nu necredincioşi: «Botezul şi împărtăşirea cu sfintele Taine ne
fac fraţi» ( Sfântul Ioan Hrisostom, Omilii la Matei, 897), arătând că Judecata
lui Dumnezeu este dreaptă, şi că nu se va cere la judecată lucruri peste
putinţă omului de realizat: să dai un pahar cu apă, să vizitezi un bolnav sau
întemniţat.
Continuă
Sfântul Ioan Gura de Aur : «de ar fi făcut drepţii mii şi mii de fapte bune,
răsplătirea lor va fi tot un Dar de la Dumnezeu, că li s-a dar Cerul şi
Împărăţia şi o atât de mare cinste în schimbul unor atât de mici şi neînsemnate
fapte» (Omilii la Matei).
De aici se vede că totul este Hristocentric: în fiecare om
trebuie să îl vedem pe Hristos. Dacă faptele milei trupeşti sunt atât de
importante, dar faptele milei sufleteşti, cum ar fi să întorci pe eretic şi
păgân de la răutatea lui şi să îl scufunzi în baia Sfântului Botez Ortodox?
Nimeni nu va fi nedreptăţit la Judecată şi ar fi o blasfemie să gândim că
cineva ar fi totuşi nedreptăţit.
Părintele Serafim Roze spunea că Ortodoxia este firea omului, de
aceea Duhul Sfânt luminează pe cei care sunt smeriţi şi primesc descoperire
dumnezeiască venind în chip minunat în Biserica Ortodoxă.
Dar Dumnezeu a lăsat propovăduirea Bisericii în mâinile noastre,
ale credincioşilor, având puterea de a vesti până la marginile lumii Ortodoxia,
ca şi fraţii noştri întru umanitate să audă cuvântul Ortodoxiei şi să se
mântuiască. De aceea părinţii din Sfântul Munte Athos au trimis monahi dar şi
laici în Africa, la triburi îndepărtate, la aborigeni şi în toate colţurile
lumii ca să vestească Evanghelia lui Hristos Ortodox.
Dacă
avem întradevăr râvnă pentru mântuirea noastră, să ne gândim şi la mântuirea neortodocşilor
şi să mergem să le vorbim de Ortodoxie, aşa cum ne pricepem şi Duhul Sfânt va
vorbi prin noi.
Sfântul Mucenic Daniil Sisoyev spune că având în vedere această
tragedie, cum că mântuirea aproapelui neortodox este în mâinile noastre,
trebuie să devenim apostoli ai Ortodoxiei în lume prin toate mijloacele şi în
felul acesta scoatem de sub robia satanei neamurile şi ne mântuim şi noi
sufletul.”
Amin.
joi, 11 februarie 2016
Omilia protopresbiterului Teodoros Zissis din 22 01 2016, privind Soborul Panortodox
"ECUMENISMUL ESTE PANEREZIE"
PAPISTASII (ROMANO-CATOLICII), GRECO-
CATOLICII,PROTESTANTII,NEOPROTESTANTII SUNT IN EREZIE, SUNT ERETICI SI VIN IN BISERICA ORTODOXA DOAR PRIN TAINA BOTEZULUI.
Sfinţii Ioan Damaschinul, Maxim Mărturisitorul, Grigorie
Palama îl numesc pe Mohamed antihrist.
Coranul si islamul sunt blestemate.
marți, 9 februarie 2016
Daca parintii le-ar da copiilor orice avere pe pamant , bani si aur, si nu le dau credinta in Dumnezeu, mai bine nu i-ar fi nascut ! Fiindca i-au nascut pentru iad. " ( Sf. Vasile Cel Mare )
duminică, 7 februarie 2016
vineri, 5 februarie 2016
Parintele ADRIAN FAGETEANU despre RATACIRILE parintelui ARSENIE BOCA
din inregistrarea audio:
“-cand a fost parintele Adrian Fageteanu la manastirea Sambata de Sus,l-a intalnit pe parintele Arsenie Boca in Biserica , si a intrat o femeie in Biserica si parintele Arsenie Boca a zis :”Marie ,de unde aceasta obraznicie ? Fiind un hram important la manastire tu toata noaptea te-ai destrabalat cu Simion” ; parintele Adrian Fageteanu a ramas uimit, a crezut ca parintele Arsenie Boca era clarvazator ; dupa aceea parintele Adrian Fageteanu si-a amintit din Biblie cand fariseii au adus pe femeia prinsa cu adulter, si au spus Moise ne-a poruncit sa ucidem cu pietre,…Mantuitorul niciodata nu a vorbit in public de pacatele cuiva, nu a vrut nici pe Iuda sa-l dezvaluie ,decat la insistentele lui Ioan, ;deci diavolul [zice parintele Adrian Fageteanu ] i-a aratat parintelui Arsenie Boca ca femeia aceea a destrabalat cu Simion.
-zice parintele Adrian Fageteanu ca parintele Arsenie Boca ar fii fost sfant daca nu era Maica Zamfira
- zice parintele Adrian Fageteanu ca Maica Zamfira nu l-a iubit pe parintele Arsenie Boca numai cu sufletul ci si cu puterea ei pe care o avea intre picioare (sexual)
- zice parintele Adrian Fageteanu ca orice pictor din lume are voie sa-si aleaga un model ; Maica Zamfira i-a bagat in cap parintelui Arsenie Boca ca el e cel mai frumos din lume cum a fost Iisus Hristos pe pamant ; Maica Zamfira bagandu-I in cap parintelui Arsenie Boca ca el e cel mai frumos din lume, el [parintele Arsenie Boca] nu a mai luat de model alta persoana [ca sa il picteze pe Mantuitorul] ci s-a uitat in oglinda si a spus asa : <daca Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea lui, de ce sa nu il pictez pe Iisus dupa chipul si asemanarea mea [a parintelui Arsenie Boca]>
-asta e mandrie ,trufie sa se creada parintele Arsenie Boca ca el e cel mai frumos din lume asa cum a zis Maica Zamfira nu cu sufletul din piept ci cu cel dintre picioare
-si zice parintele Adrian Fageteanu ca i-au facut p Boca Acatist si ca atunci cand se duc oamenii la Prislop ,nu ii trimit maicile de acolo sa se spovedeasca la duhovnici, ci ii trimit la mormantul lui Boca ; NU ESTE NORMAL ASA CEVA ZICE PARINTELE ADRIAN FAGETEAN
miercuri, 3 februarie 2016
Lumina Celui Nevazut.10 nevoi umane de la care ar trebui să plece educația
"De la studenţii mei am învăţat nu mai
puţin decât de la profesorii mei "
Academicianul Solomon Marcus
Academicianul Solomon Marcus - Cuvântul în şcoala românească este agresiunea
Referindu-se la manualele şcolare actuale, academicianul Solomon Marcus a afirmat că cele mai multe dintre ele „vin în conflict cu sănătatea psihosomatică a copilului. Îl agresează. Cuvântul-cheie este agresiunea”.
„Am luat pe rând manuale de biologie, geografie, istorie şi am constatat că agresiunea se manifestă foarte vizibil deoarece copilul e pus în situaţia de a primi, păstra şi reproduce un număr imens de informaţii, care te sperie.
Cultura nu se poate face dacă rămâne la acest nivel, al descrierii detaliate fără capacitatea de a tria şi organiza lucrurile în jurul unor idei. Suntem pierduţi.
Azi vehiculăm o afirmaţie care a devenit o banalitate: informaţia pe care omenirea o produce azi într-un minut întrece informaţia pe care a produs-o anterior în toată istoria ei.
Noi reacţionăm prin inteligenţă, prin selectare, triere, organizarea lucrurilor în jurul unor principii, toată cultura are la bază ideea de a reduce multul la puţin, altfel suntem pierduţi. Manualul şcolar nu se preocupă de acest lucru.
Copiii nu pot reacţiona critic, pot să creadă că aşa e normal să creadă.
Acestei agresiuni a manualelor i se adaugă agresiunea temelor de lucrat acasă.
Nimeni nu se întreabă - dacă fiecare profesor agresează elevul cu nu ştiu câte teme, nu e normal ca cineva să cotroleze dacă totalul acestor obligaţii ale elevilor nu depăşeşte un anumit plafon de suportabilitate?
Asta e realitatea de pe teren, mulţi profesori nu înţeleg că datoria lor e să întreţină un dialog cu elevii, nu să ţină discursuri."
sursa: http://www.digi24.ro/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)