vineri, 11 martie 2016

Comemorarea luptatorilor anticomunisti - Fagaras 2016

Deţinuţi politic, urmaşi ai luptătorilor anticomunişti, dascăli şi elevi, preoţi, militari, garda medievală a Cetăţii Făgăraș şi reprezentanţi ai Primăriei au participat miercuri, 9 martie 2016, la o scurtă slujbă de pomenire a celor care au luptat împotriva comunismului

Comemorarea a avut loc la Monumentul rezistenţei anticomuniste din Ţara Făgăraşului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraș.

După intonarea imnului, 14 preoţi şi zeci de făgărăşeni au rostit rugăciuni pentru cei care şi-au apărat ţara şi idealurile cu preţul libertăţii şi al vieţii.
„Există o legătură strânsă şi profundă între generaţii, între sufletele noastre – ale celor care suntem încă aici pe pământ – şi ale celor care au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului român”, a spus preotul Marius Corlean, protopopul Făgăraşului.
 

Augustin Răduţ, preşedintele filialei locale a AFDPR, a reamintit celor prezenţi că neamul românesc nu are voie să-şi uite eroii, ci să le urmeze exemplul.


Lupta dusă de făgărăşeni în perioada comunistă este adusă la lumină, încetul cu încetul. Ioana Haşu, jurnalistă din Făgăraş dar şi cercetător CNSAS, scrie pe pagina de Facebook „Rezistenţa din Făgăraş”:
„Alături de partizanii din munți și rudele lor, peste o mie de familii din zonă erau persecutate la finalul anilor ’50: țărani, intelectuali, bărbați, femei și copii de diferite vârste și orientări politice. Rezistența din Făgăraș a fost un fenomen mai complex decât apare în multe prezentări alb-negru, care lasă deoparte surse și actori cu rol crucial în lupta anticomunistă.
Întâlnirile publice pe tema rezistenței au devenit în ultimii ani spațiu de refacere a memoriei și de asumare a unor traume colective cu efecte încă vii în familiile și comunitățile făgărășene"

sursa: http://www.bunaziuafagaras.info/fagarasenii-i-au-cinstit-pe-luptatorii-anticomunisti/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu